exm menu

 

exm menu

 

עברית שפה קשה ב-XD

אורי פלג | 04.09.2020
עברית ב-XD

מאז שחר התוכנות הגראפיות, אנחנו, דוברי העברית והערבית, סבלנו מבעיות של חוסר תמיכה בכתיבה מימין לשמאל. שפות אלה, המכונות RTL Languages (שפות ימין שמאל) לא קיבלו יחס שווה לשפות שמאל-ימין ורוב מנועי המלל של התוכנות בתחילת דרכן פשוט לא טיפלו באופן תקין ביישור לימין ובעוד סוגיות כמו שילוב של עברית עם אנגלית באותה הפיסקה. 

לתומנו חשבנו שבעיות אלו חלפו מן העולם, אבל מסתבר שהדור החדש של הבעיות כבר כאן בתוכנות כמו XD ופיגמה, בהן, לצערנו, קיימת תמיכה מינימלית. אז יצאתי למסע עם שותף מעולה ויחד אנחנו מנסים להחיות את ה-RTL גם בשפות ערבית ועברית ב-XD.

 

מה הבעיה בעצם?

בשלבי הפיתוח הראשונים של XD צוות התוכנה פיתח מנוע מלל חדש שלא מתבסס על התוכנות הקיימות של Adobe. זאת בעקבות העובדה שנושא ה-RTL לא נכנס בשלב הראשוני לפיתוח. כיום מאוד קשה להטמיע את השינוי (כך ציינו וצייצו מקורות ב-Adobe), מה שפוגע באלפי משתמשי ערבית ועברית ב-XD בשפות הנכתבות מימין לשמאל.

בפועל XD היא אפליקציית נייטיב (Native). המשמעות היא שהתוכנה נוצרה עבור כל אחת ממערכות ההפעלה בצורה מותאמת ולכן נראית ומתנהגת מעט שונה על מערכות ההפעלה חלונות ומק. לדוגמא, כל הפעולות שניתן למצוא בתפריט העליון של במק, זמינות במערכות חלונות כפקודות המוצגות בלחיצה עם לחצן ימני בעכבר. שאר הפקודות על הקובץ נמצאות בתפריט ההמבורגר בצד שמאל למעלה.

 

בכל אחת ממערכות ההפעלה הקושי עם עברית ב-XD הוא שונה ולכן נדרשים גם פתרונות שונים.

בחלונות – העברית סה“כ עובדת טוב, אך עדיין קיימות שתי תופעות טורדניות. הראשונה- פיסוק, נקודות וסימני קריאה/שאלה שאמורים להופיע בסוף השורה קופצים להתחלה. התופעה השניה היא בעיה של יישור המלל שאינו מיושר כהלכה בגבולות גוש המלל.

במק – הבעיה חמורה עוד יותר: בעת הקלדה בעברית, או ערבית, המלל הופך לרוח רפאים ובלתי אפשרי לצפות בו, או לערוך אותו באופן נוח. אכן בעיה קשה. מעבר לכך יישור המלל לא מושלם והשורה האחרונה נכנסת מעט לשמאל הפיסקה. בעיות אלה גרמו לנו כמשתמשים להקליד את המלל בתוכנות חיצוניות ולייבא אותו ל-XD, כאשר כל עריכה נעשית בתוכנה חיצונית ויוצרת פינג־פונג מתיש הגוזל זמן יקר.

מה עושים?

תודות ל-Adobe יש אפשרות ליצור תוספים ל-XD. לתוכנה קיימים תוספים Plug-Ins)) רבים שמשפרים את תהליכי העבודה. ברשותכם, נייחד עבורם מאמר נפרד, אך עבור הכתיבה מימין לשמאל (RTL) יש שני תוספים שבהחלט יכולים לסייע בכל אחת משתי מערכות ההפעלה.

לשמחתי יצא לי להכיר את אלון גרוס (Alon Gruss), מפתח/מעצב/מאפיין של מערכות/ אלון פיתח תוסף עבור משתמשי חלונות שפותר את בעיית הפיסוק של סוף שורה, לחיצה פשוטה על התוסף כאשר תיבת מלל מסומנת הופכת את כיוון הפיסוק וממקמת אותו במקומו הנכון – בסוף!

 

אלון הוא משתמש חלונות וככזה לא נחשף באופן מלא לתופעה של היעלמות המלל במק. בעקבות דיונים בקבוצות פייסבוק שונות החלטתי לנסות ליצור תוסף לפתרון הבעיה. הידע המצומצם שלי בתכנות, לא איפשר לי לצערי לעשות זאת בעצמי, לכן פניתי לאלון. לשמחתי כשפניתי אליו בתחילת תקופת הסגר עם רעיון לתוסף למשתמשי מק הוא הרים את הכפפה. לאחר איפיון וזיהוי של הבעיות וקהל היעד אלון בנה את הגירסה הראשונה וכעבור מספר שעות חיכה לי התוסף בגירסתו הראשונית. לא יכול להסביר לכם כמה מרגש היה להפעיל את התוסף לראשונה. הרגשתי שמדובר בסוג של צעד קטן לאדם, צעד גדול לקהילת ה-RTL. מאז הגירסה הראשונה יצאו שני עדכונים לתוסף המק, האחרון שבהם בסוף אוגוסט 2020.

 

הרעיון העקרוני מאחורי התוסף הוא להוציא את העריכה של המלל מהתיבה, היות והמלל נעלם, חשבנו על פתרון שדומה למערכות ניהול תוכן, בהן קיים שדה הקלדה המקושר אל תיבת המלל עצמה ובאמצעות פתרון זה עקפנו את בעיית היעלמות המלל. התוסף לא פותר את כל הבעיות כמו צביעה של מלל, או הענקת סגנון למילה מסויימת בתוך התיבה, אך הוא הוא מספק מענה לעריכת מלל.

 

 

טיפים לשימוש בתוסף למק

  • השימוש בתוסף מאפשר לעבוד על תיבה קיימת.
  • ההמלצה היא להקליד מלל ראשוני בתיבה ולהפעיל את התוסף על התיבה זו.
  • עם הפעלת התוסף יופיע בצד שמאל סרגל צדי עם איזור הקלדה הכולל את המלל ומאפשר לערוך אותו.
  • *טיפ של אלופים* – כדי להדגיש מילים ניתן לסמן כוכבית לפני ואחרי המלל (כמו בווטסאפ)
  • עבור כתב נטוי יש להקליד מקף תחתון _לפני ואחרי המלל_
  • התוסף לא עובד עם ריפיט גריד נכון לרגע זה.
  • בעת הקלדה בתוסף לחיצה על מקש Enter תשבור שורה, מומלץ לבטל רווחים שמופיעים לפני שבירת המלל.
  • שימו לב שלעיתים הפורמט העיצובי של המלל שלכם עלול להידרס, לכן רצוי לשמור מראש סגנון מלל כדי שנוכל  לשחזר במהירות  את העיצוב הרצוי (יתוקן בעתיד).  

הורדת התוספים

את שני התוספים ניתן למצוא בחנות התוספים של XD – על ידי חיפוש של RTL תגיעו לשניהם. 

לתוסף לחלונות קוראים LTR TO RTL.

לתוסף למק קוראים RTL FOR MAC.

ניתן להוריד גם מהעמוד הזה בו תמצאו את שני התוספים ותופנו להתקנה שלהם דרך האתר של Adobe.

נשמח מאוד לקבל מכם פידבק על התוספים ולנסות לסייע במה שניתן

uripelegg@gmail.com | alon.gruss@gmail.com  

 

אנו מזמינים אתכם לסדנת adobe xd online שתקפיץ את יכולות העיצוב שלכם קדימה.

print

 

באותו נושא

  • נכתב ע"י
    כבכל שנה באוקטובר מציגה Adobe בכנס השנתי של החברה את התכונות והמאפיינים החדשים בגירסאות החדשות של תוכנותיה ופיתוחים עתידיים ומהפכניים...
    23.10.2018 | כתב: אורי פלג
  • נכתב ע"י
    כאמור, Adobe XD מהווה את המענה של אדובי עבור כל מעצבי הממשק באשר הם, מעצבי חוויית משתמש ומאפיינים. בחודשים האחרונים...
    14.06.2018 | כתב: אורי פלג
  • נכתב ע"י
    החל מעדכון פברואר 2020 ניתן לעצב רכיבי ממשק מורכבים בעזרת הגדרות ריווח פנימי (ריפוד=Padding). בכל הנוגע לבניית אתרים, מהווה הריווח...
    19.03.2020 | כתב: אורי פלג
-

שלח לחבר

מלאו את הפרטים הבאים:

    גללתם 1112 פיקסלים! רוצים שוב?

    להשארת פרטים
    -

    יש לנו עוד כל כך הרבה לספר, ואנחנו לא פחות מרשימים בטלפון ואחד על אחד. מוזמנים להתקשר: 4908* או להשאיר פרטים בטופס

    • רותם

    • ליהיא



      התקשר

      להשארת פרטים




      אתם מוזמנים למלא פרטים כאן ואנחנו נחזור אליכם